Certifikace
- Proč je certifikace dřevěných výrobků důležitá?
Povinnost certifikaci nádobí z jakéhokoliv materiálu je uložen Vyhláškou Ministerstva zdravotnictví České republiky 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy. - Jaký je hlavní cíl certifikace?
Cílem certifikace je zjištění složení a detailní rozbor materiálů, které přichází do styku s potravinami .
Certifikace výrobků dává uživateli jistotu, že použité materiály a postup výroby jsou v pořádku a výrobek je naprosto bezpečný k užívání. Což u nejmenších uživatelů je to první o co se jako rodič zajímáme. - Kdo provádí certifikaci dřevěného nádobí a jaké jsou kritéria pro udělení certifikátu?
Talíře testuje Institut pro testování a certifikaci a.s. ve Zlíně.
Hodnotí se složení materiálu, jeho organoleptické vlastnosti, tedy zda ovlivňují chuť a pach potravin a zdravotní nezávadnost. - Jak mohou spotřebitelé rozpoznat certifikované od necertifikovaných výrobků?
Jednoduše. Stačí si u výrobce vyžádat osvědčení o atestaci výrobků, který výrobci vydává zkušebna na základě výsledků jejich testování.