Produkt není skladem? Nic se neděje :) Aktuálně zvládám výrobu takových produktů do 2 týdnu. V případě potřeby je možné domluvit dřívější termín. Více informací na drevokazuv@gmail.com

Jak pečovat o dřevěné talíře ?

pece

Chci, abyste si svůj nový dřevěný talíř maximálně užili, a právě proto jsem pro vás připravila tento článek. Zjistíte zde, proč je péče o dřevěné talíře tak důležitá, jak správně postupovat při jejich udržování a jak prodloužit jejich životnost. Nejenže Váš výrobek zůstane krásný a funkční, ale také si budete jistí, že je bezpečný pro různé účely, včetně kontaktu s potravinami.

Proč je péče o dřevěné výrobky důležitá?

Impregnace dřevěných výrobků je důležitý proces, který pomáhá chránit dřevo před nepříznivými vlivy a prodlužuje jeho životnost.

Váš dřevěný výrobek je napuštěn vysoce kvalitním, nontoxic olejem Walrus a můžete ho okamžitě používat. 

Časem se může olej ze dřeva vymýt a nebude dostatečně chránit dřevo. Poté je potřeba talíř znovu napustit olejem viz postup níže.

Jak postupovat při impregnaci dřeva? 

Postup impregnace/napouštění není nic složitého, pomoct Vám mohou i děti. 

Nejlépe je impregnovat talíř olejem na kuchyňská prkénka (Walrus, Osmo, Belinka olej na kuchyňské desky, popř. jiný určený k přímému styku s potravinami.). V případě nouze postačí i běžné stolní oleje, které používáte ve Vaší kuchyni (řepkový, olivový, slunečnicový atp.). Nejlepší z běžných olejů je ale lněný olej. 

Talíř položte na savou podložku např. utěrku. Všechny části talíře zakápněte dostatečným množstvím oleje, vetřete důkladně např. štětcem, mašlovačkou, kouskem čisté látky do dřeva. Olej musí pokývat celou plochu, hrany i boky. To samé je potřeba opakovat i na druhé straně talíře. Důkladně naolejovaný tácek odložte na savou položku a nechte olej cca 30 min vsáknout do dřeva. Poté přebytečný olej setřete savou látkou do sucha a nechte odpočívat do druhého dne. Druhý den je již možné talíř opláchnout vodou a osušit utěrkou, tím je tácek připraven k použití. Tento postup je potřeba v průběhu používání často opakovat a to hlavně v případě impregnování kuchyňským olejem, který se ze dřeva rychleji vymývá.

Na co si dát při manipulaci s dřevěnými výrobky pozor? 

Důležité informace k používání a další péči:

  • po omytí ve vodě talíř většinou lehce zhrubne, je to přirozená reakce dřeva na vodu, nejedná se o závadu, tácek je možné zbrousit jemnou brusnou houbou a znovu naimpregnovat, ale není to nijak nutné,
  • talíř nesmí do mikrovlnné trouby, myčky, velké rozdíly teplot a vlhkosti nenávratně dřevěný talíř poškodí,
  • talíř nesmí ležet ve vlhkém prostředí např. dřez, odkapávač nádobí,
  • na umytí talíře používejte raději ekologické mycí prostředky, popř. jen čistou vodu,
  • po umytí talíř co nejdříve utřete utěrkou do sucha a nechte volně uschnout,
  • sušení na topení nedoporučuji, talíř by se vlivem teplotního šoku mohl výrazně zkroutit a popraskat,
  • dřevo neustále pracuje a svůj objem přizpůsobuje okolním podmínkám, proto se může po umytí lehce prohnout.
  • ovoce, či zelenina, popř. jiný pokrm, který je výrazné barvy může i naimpregnovaný tácek zabarvit, pokud chcete mít tácek čistý bez zabarvených fleků, raději tyto potraviny na tácek neservírujte,
  • nedoporučuji ani servírování tekutých pokrmů např. polévky, omáčky.

I když je péče o dřevěné talíře náročnější než o ostatní nádobí z jiného materiálu, dokáže při správné péči vydržet roky. Můj první vyrobený talíř medvěd dělá dcerce radost už přes 5 let.

 

rozdělovač